Google
 
Showing posts with label OOPS. Show all posts
Showing posts with label OOPS. Show all posts

oops-77

1))What happens when you encounter a continue statement inside the for loop?
ans))The code for the rest of the loop is ignored, the control is transferred back to the beginning of the loop.

2))Is goto statement supported in C#? How about Java?
ans))Gotos are supported in C# to the fullest. In Java goto is a reserved keyword that provides absolutely no functionality.

3))How do you implement thread synchronization (Object.Wait, Notify,and CriticalSection) in C#?
ans))You want the lock statement, which is the same as Monitor Enter/Exit:
lock(obj)
{
// code
}
translates to: try
{
CriticalSection.Enter(obj);
// code
}
finally
{
CriticalSection.Exit(obj);
}

4))How do I make a DLL in C#?
ans>>You need to use the /target:library compiler option

5))How do I simulate optional parameters to COM calls?
ans>>You must use the Missing class and pass Missing.Value (in System.Reflection) for any values that have optional parameters.

6))Does C# support try-catch-finally blocks?
ans>>
Yes. Try-catch-finally blocks are supported by the C# compiler.Here’s an example of a try-catch-finally block: using System;
public class TryTest
{
static void Main()
{
try
{
Console.WriteLine(”In Try block”);
throw new ArgumentException();
}
catch(Argument7))Is there a way to force garbage collection?
Exception n1)
{
Console.WriteLine(”Catch Block”);
}
finally
{
Console.WriteLine(”Finally Block”);
}
}
}
Output: In Try Block
Catch Block
Finally Block
7))Is there a way to force garbage collection?
ans>>Yes. Set all references to null and then call System.GC.Collect(). If you need to have some objects destructed, and System.GC.Collect() doesn’t seem to be doing it for you, you can force finalizers to be run by setting all the references to the object to null and then calling System.GC.RunFinalizers().

8))Is XML case-sensitive?
ans>>Yes, so and are different elements.

9))If a base class has a bunch of overloaded constructors, and an inherited class has another bunch of overloaded constructors, can you enforce a call from an inherited constructor to an arbitrary base constructor?
ans>>Yes, just place a colon, and then keyword base (parameter list to invoke the appropriate constructor) in the overloaded constructor definition inside the inherited class.

10))Can you allow class to be inherited, but prevent the method from being over-ridden?
Categories: C# Interview Questions ?
ans>>Yes, just leave the class public and make the method sealed

11))Can you change the value of a variable while debugging a C# application?
ans>>Yes, if you are debugging via Visual Studio.NET, just go to Immediate window.

12))A DataSet transmits data through which one of the following?

ans>>XML file
Explanation : Transmitting an ADO.NET dataset between applications is much easier than transmitting an ADO disconnected recordset. To transmit an ADO disconnected recordset from one component to another, you use COM marshalling. To transmit data in ADO.NET, you use a dataset, which can transmit an XML stream.

13))Can abstract class be inherited?

ans>> Yes
14))What is the maximum number of columns allowed for an Index?

ans>>3. 16

15))What’s the difference between the System.Array.CopyTo() and System.Array.Clone()?
The Clone() method returns a new array

oops-9

Q41. How to instruct the garbage collector to collect unreferenced data?
Ans. We may call the garbage collector to collect unreferenced data by executing the System.GC.Collect() method.

Q42. How can we set the Focus on a control in ASP.NET?
Ans. txtBox123.Focus(); OR Page.SetFocus(NameOfControl);

Q43. What are Partial Classes in Asp.Net 2.0?
Ans. In .NET 2.0, a class definition may be split into multiple physical files but partial classes do not make any difference to the compiler as during compile time, the compiler groups all the partial classes and treats them as a single class.

Q44. How to set the default button on a Web Form?
Ans.

Q45.Can we force the garbage collector to run?
Ans. Yes, using the System.GC.Collect(), the garbage collector is forced to run in case required to do so.

Q46. What is Boxing and Unboxing?
Ans. Boxing is the process where any value type can be implicitly converted to a reference type object while Unboxing is the opposite of boxing process where the reference type is converted to a value type.

oops

Q21. What is encapsulation?
Ans. Encapsulation is the OOPs concept of binding the attributes and behaviors in a class, hiding the implementation of the class and exposing the functionality.

Q22. What is Overloading?
Ans. When we add a new method with the same name in a same/derived class but with different number/types of parameters, the concept is called overluoad and this ultimately implements Polymorphism.

Q23. What is Overriding?
Ans. When we need to provide different implementation in a child class than the one provided by base class, we define the same method with same signatures in the child class and this is called overriding.

Q24. What is a Delegate?
Ans. A delegate is a strongly typed function pointer object that encapsulates a reference to a method, and so the function that needs to be invoked may be called at runtime.

Q25. Is String a Reference Type or Value Type in .NET?
Ans. String is a Reference Type object.

Q26. What is a Satellite Assembly?
Ans. Satellite assemblies contain resource files corresponding to a locale (Culture + Language) and these assemblies are used in deploying an application globally for different languages.

Q27. What are the different types of assemblies and what is their use?
Ans. Private, Public(also called shared) and Satellite Assemblies.

Q28. Are MSIL and CIL the same thing?
Ans. Yes, CIL is the new name for MSIL.

Q29. What is the base class of all web forms?
Ans. System.Web.UI.Page

Q30. How to add a client side event to a server control?
Ans. Example... BtnSubmit.Attributes.Add("onclick","javascript:fnSomeFunctionInJavascript()");

Q31. How to register a client side script from code-behind?
Ans. Use the Page.RegisterClientScriptBlock method in the server side code to register the script that may be built using a StringBuilder.

Q32. Can a single .NET DLL contain multiple classes?
Ans. Yes, a single .NET DLL may contain any number of classes within it.

Q33. What is DLL Hell?
Ans. DLL Hell is the name given to the problem of old unmanaged DLL's due to which there was a possibility of version conflict among the DLLs.

Q34. can we put a break statement in a finally block?
Ans. The finally block cannot have the break, continue, return and goto statements.

Q35. What is a CompositeControl in .NET?
Ans. CompositeControl is an abstract class in .NET that is inherited by those web controls that contain child controls within them.

Q36. Which control in asp.net is used to display data from an xml file and then displayed using XSLT?
Ans. Use the asp:Xml control and set its DocumentSource property for associating an xml file, and set its TransformSource property to set the xml control's xsl file for the XSLT transformation.

Q37. Can we run ASP.NET 1.1 application and ASP.NET 2.0 application on the same computer?
Ans. Yes, though changes in the IIS in the properties for the site have to be made during deployment of each.

Q38. What are the new features in .NET 2.0?
Ans. Plenty of new controls, Generics, anonymous methods, partial classes, iterators, property visibility (separate visibility for get and set) and static classes.

Q39. Can we pop a MessageBox in a web application?
Ans. Yes, though this is done clientside using an alert, prompt or confirm or by opening a new web page that looks like a messagebox.

Q40. What is managed data?
Ans. The data for which the memory management is taken care by .Net runtime’s garbage collector, and this includes tasks for allocation de-allocation